
یکی از مهمترین جشنوارههای ایران جشنواره موسیقی فجر است. این جشنواره به مناسبت پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 از سال 1364 برگزار میشود. جشنواره موسیقی فجر معمولا در اواسط بهمن ماه هر سال در شهر تهران برگزار میشود. این جشنواره در سال 1364 به عنوان جشنواره سرود و آهنگهای انقلابی شروع به کار کرد. این جشنواره که به عنوان یک رویداد ملی شناخته میشود به مدت 40 سال با همین نام فعالیت خود را ادامه داده است. در گذشته این جشنواره تنها محلی برای اهالی موسیقی بوده است که میتوانستند برنامههای خود را برگزار و اجرا نمایند.
در دوره پنجم جشنواره فجر، لوگویی برای آن طراحی شد. همچنین نمادهایی پیدا کرد که از این رویداد مهم خبر میداد. دو سال بعد یعنی در سال 1370 جشنواره موسیقی فجر به صورت بین المللی برگزار شد. در این دوره بجز گروههای داخلی کخ در سبکهای مختلف قرار داشتند، چندین گروه موسیقی خارجی نیز در این جشنواره شرکت کردند. از آن پس جشنواره فجر شکل گستردهتری گرفته است. قابل ذکر است که در آن دوره جشنواره بیشتر توجه برآن بود که گروههای خارجی مسلمان محور در بخش بین المللی شرکت نمایند و به همین خاطر بخش معرفی موسیقی ملل مسلمان ایجاد شد که در آن بخش معروفترین چهرههای موسیقی مسلمان در جهان شرکت داشتند.
در این دوره جشنواره فجر، گروههای موسیقی از کشور تاجیکستان (گروه استاد آدینه هاشماف و گروه موسیقی دولتمند خلف)، گروهی از کشور هندوستان با رهبری استاد بسمالله خان (نوازنده مشهور شهنای) و استاد هابیل علیاف از کشور جمهوری آذربایجان با آواز نصرالله ناصحپور شرکت کرده و اجرای زیبای خود را برگزار کردند.
جشنواره بین المللی فجر نیز تا کنون ادامه دارد. دو سیزدهمین دوره و در سال 1376، بخشهایی به این جشنواره اضافه شد. در این دوره گروههای موسیقی بانوان توانستند پس از 20 دهه سکوت در این جشنواره به اجرای موسیقی بپردازند نابراین بخش ویژه بانوان نیز تشکیل و کار خود را آغاز نمود. این بخش در سالهای بعدی کار خود را ادامه داده و پس از آن به عنوان یک جشنواره مستقل به نام گل یاس کار خود را ادامه داد.
در پانزدهمین دوره برای نخستین بار 10 کشور از کشورهای صاحب سبک موسیقی و تمدن در جشنواره بین الملی فجر شرکت کردند. این پیشرفتها در سالهای بعد نیز ادامه داشت به صورتی که سال بعد نیز بخشی به نام بخش سازی به این جشنواره اضافه شد و همچنین بخشی تحت عنوان پایاننامه کار خود را برای نخستین بار آغاز کرد.
در دوره بیستم این جشنواره، نگاه جشنواره به صورت متفاوت و ویژه به موضوع پژوهش در موسیقی معطوف و همچنین در دوره بیست و سوم جشنواره بخشی تحت عنوان بخش رقابتی آغاز به کار کرد. همچنین در دورهاهای آتی موضوع جوانگرایی به صورت محور اصلی جشنواره مطرح شد.
در دوره سی ویکم جشنواره فجر، با توجه به تجربیات گذشته تلاش شد تا به شرکت گروههای حرفهایی و همچنین اضافه شدن جایزه باربد برای انتخاب برترین آثار تولیدی، بویژه توجه به بخش تولید، کارهایی برای اعتبار بخشیدن به این رویداد مهم انجام شد.
این جشنواره در دوره سی وششمین جشنواره قرار دارد و مدیریت آن را آقای محمد اله یاری فومنی برعهده دارند.