
موزه ملی موسیقی روسیه بزرگترین گنجینه بیبدیل آثار فرهنگی موسیقی در جهان است. مجموعهای منحصر به فرد از آثار تاریخی و فرهنگی بسیار ارزشمند شامل: نسخههای خطی موسیقی، تاریخ فرهنگ موسیقی، کتابهای نادر، دست نوشتههایی از نتها و ریتمها ، عکسها، نامهها، دفتر خاطرات و آثار شخصی آهنگسازان و همچنین مجموعه بزرگی از ادوات موسیقی که به مرور و طی دورههای مختلف گردآوری شدهاند و در معرض دید عموم قرار گرفتهاند.
اگر اهل موسقی و ابزارآلات موسیقی هستید باید بدانید که در روسیه موزهایی وجود دارد به نام موزه موسیقی مسکو. این موزه که شامل پنج اتاق است دارای 1000 نوع ابزار موسیقی از سرارسر جاهن است. این موزه از نظر فرهنگ و تاریخ بسیار غنی و باارزش میباشد. این موزه همچنین کتابها، نتهای موسیقی، نسخههای خطی، دفتر خاطرات، نامهها ، عکسها و جلوههای شخصی موسیقیدانان و آهنگسازان مشهور را به نمایش میگذارد.
طرح این موزه به شکل سنتی میباشد. برای آنکه علاقهمندان بتوانند اازار موسقی را از تمام جهات مشاهده کنند، ابزارآلات را در محفظههای شیشهایی قرار دادهاند. این شیشهها به صفحات کوچکی مجهز شدهاند که فیلمهای کوتاهی از نحوه نواختن آن ساز را به نمایش میگذارد. جالب است بدانید که اخیرا فناوریهای پیشرفتهایی مانند مانیتورها و میزهای الکترونیکی که اطلاعات مربوط به نمایشگاه ها را ارائه میدهند، در این موزه مورد استفاده قرار گرفته است.
در اتاق اول شما میتوانید سازهای محلی کشور روسیه را مشاهده نمایید. این سازها از سراتاسر روسیه جمعآوری شده و فرهنگهای مختلف روسیه را نمایش میدهد. در این اتاق سازهایی وجود دارد که بسیار شبیه هم هستند اما هر کدام کارایی و صدای خاض خودش را دارد. ابزارهایی مانند لوله، نی، شاخ، زالیکا در این اتاق وجود دارد. معمولا این سازها از چوب ساخته شدهاند. در روستاها، چوپانان برای هر رویدادی نی مینواختند. یکی از سازهای محبوب روسها که در این اتاق قرار دارد ساز بالالایکا (Balalaikas) میباشد. این ساز که از گونه سازهای زهی مضرابی میباشد در قرن هفدهم درست شده و بسرعت مورد علاقه دهقانان روسیه قرار گرفته است.
آلات موسیقی مردمی که در مناطق اورال، کارلیا، منطقه ولگا و شرق دور روسیه زندگی می کنند شامل انواع گاسلی (Gusli) محلی، نب انبان و فلوت است. گاسلی سازی است که در طبقهبندی سازهای كوردوفون یا زهی زخمهای قرار میگیرد. این ساز از چندن سیم درس شده و میتوان گفت شبیه به سنتور ایرانیها میباشد. در این موزه یک گاسلی وجود دارد که به قرن سیزدهم یا چهاردهم برمی گردد. که در کاوش های باستان شناسی در نووگورود پیدا شد. در طول قرن 14، این شهر پایتخت جمهوری نووگورود و یکی از بزرگترین شهرهای اروپا بوده است. گاسلی در روسیه باستان نقش مهمی داشت است. این ساز هم در زندگی روزمره و هم در اعیاد شاهزادگان مورد استفاده قرار میگرفته است.
ساز دیگری که به معرفی آن میپردازیم نوعی سازدهنی است. این ساز در 1830 در روسیه محبوبیت پیدا کرد. این ساز وعی آکاردئون دکمه ای رنگی که در روسیه تولید شده است. این ساز در اواخر قرن نوزدهم توسط P. Chulkov درست شده و اساساً نسخه ارتقا یافته سازدهنی باستان است.
بخش قابل توجهی از این نمایشگاه به گیتار اختصاص دارد که در نیمه دوم قرن هجدهم در روسیه گسترش یافت. گیتار هفت سیم - ملقب به 'گیتار روسی' در غرب - که بیشترین محبوبیت را داشت در این موزه قرار گرفته است.
شما میتوانید در اتاق دوم سازهای فرانسوی، ایتالیایی و اسپانیایی که شامل ماندولینها، گیتارها و سیترها است، مشاهده نمایید. این آلات موسقی محبوبترین سازها در بین دوستداران موسیقی در قرن 18 و 19 بوده است.
در اتاق سوم سازهای موسیقی محلی از کشورهای مختلف آسیا ، آفریقا و آمریکای لاتین از جمله چین، ژاپن، کره، هند، بولیوی و مکزیک وجود دارد. این سازها دارای اشکال منحصر به فرد، صداهای خاص هستند و از مواد عجیب و غریب مانند پوست حیوانات، پوست مارها و حتی قارچهای آرمادیلوس مانند گیتار کوچک بولیوی با پنج جفت سیم ساخته شدهاند.
این موزه همچنین مجموعه وسیعی از سازهای چینی را در خود جای داده است. ارکسترها از اوایل هزاره اول قبل از میلاد بخشی از دربار شاهنشاهی چین بودند و یکی از سازهای اصلی آن شنگ (sheng) بوده است.
یکی از ویترینهای موجود در اتاق دارای یکی از قدیمیترین مجموعههای موزه را به نمایش می گذارد. این آلات موسیقی از آسیای میانه و قزاقستان میباشند.
اتاق چهارم به سازهای صفحه کلید و به آلات موسیقی اختصاص داده شده است که در ارکسترهای سمفونیک سنتی و گروههای بادی اروپا استفاده میشود. نکته برجسته این نمایشگاه ویولونی است که توسط آنتونیو استرادیواری در سال 1671 ساخته شده است. در این اتاق مجموعه سازهای صفحه کلید توسط پیانوهای بزرگ تزئین شده با شکوه ساخته شده توسط شرکتهای اروپایی قرن نوزدهم قرار داده شده است. یکی از نکات برجسته این مجموعه نوعی هارپسیکورد است که توسط سازنده انگلیسی Burcat Schudi در سال 1766 ساخته شده است. در امتداد اتاق ویترینهایی قرار دارد که سازهای بادی را به نمایش می گذارد، یکی از آنها فلوت کریستالی غیرمعمول از فرانسه و ساز بادی مار مانند از آلمان است. یکی از این سازهای بادی که بسیار باارزش است سازبادی نقرهایی است که به هنگهای روسی (regiments) برای عملکردهایشان در جنگ میهنی 1812 اعطا میشده است.
آخرین اتاق نمایشگاه به آلات موسیقی مکانیکی، دستگاههای ضبط صدا و دستگاه تولید مثل صدا مربوط به نیمه اول قرن 20 اختصاص یافته است، از جمله جعبههای موسیقی و پیانوها. در هنگام خروج، یک نمایشگاه بزرگ طبل مشاهده خواهید کرد که بسیار جذاب است. همچنین در این مجموعه یک ارگ بادی قرار داده شده که (از سال 1868) توسط استاد مشهور آلمانی لادگست ساخته شده است. از این ارگ بادی در کنسرتهای موزه استفاده میشده است. این ابزار موسیقی از دویست لوله توسط لادگست ساخته شده است. در کنار آن فضای تعاملی کوچکی وجود دارد که میتوانید در آن طبل، سینت سایزر، پیانوی الکتریکی، گیتار الکتریک یا یک ویولن الکتریکی بنوازید.
علاوه بر نمایشگاه اصلی، موزه میزبان نمایشگاههای کوتاه مدت، کنسرتها و برنامههای آموزشی نیز میباشد. هنگام خرید بلیط ورودی خود، به شما یک راهنمای صوتی همراه با توضیحات گفتاری در مورد نمایشگاهها و همچنین فرصتی برای گوش دادن به صدای سازها به شما داده میشود. این موزه همراه با رویدادهای موسیقی، تورهای راهنما را برای کودکان و بزرگسالان ترتیب داده است.
آدرس موزه: روسیه، مسکو، 4، اولیتسا فادایوا
وبسایت موزه: https://music-museum.ru/
ساعات کاری موزه: به جز دوشنبهها که موزه تعطیل است از یکشنبه تا چهارشنبه از ساعت 11 صبح تا 7 شب و در روزهای پنج شنبه و جمعه از ساعت 12 ظهر تا 9 شب باز میباشد.
تلفن موزه: 15-65-605-495 7+